Gül ne zamandan beri var ?
Fosil kaynaklı kayıtlara göre, gülün yeryüzündeki varlığı en az 35 milyon yıllık bir geçmişe sahiptir. Gül çiçeğinin insanlık tarihindeki yeri ve önemi ise en az 5000 yıllık çok renkli bir geçmişe dayanır.
GÜL’ ün önemi nedir ?
Farsça’da çiçek mânâsına gelen gül, ömrünün kısalığı nedeniyle hem dünya hayatının geçiciliğine işaret ederken, hem de bâkî olan ahiret âlemine hazırlanmayı îkaz eder. Bütün bu yorumlardan da öte gül, ilahî güzelliğin ve bu güzelliğin işareti olan Hz. Peygamber(s.a.v.)’in simgesi olarak kabul edilmiştir.
Sevginin ve sevgilinin, güzelin ve güzelliklerin simgesel ifadesi haline gelen gül, Türk edebiyatının en bilinen ve en çok kullanılan motiflerindendir. Gül motifinin bu denli yaygın olması gerçek anlamından hareketle mecazi ve simgesel anlamlarının çeşitliliğine bağlanabilir.
Nitekim gülün gerçek hayatta sevgiliyi ve maddi aşkı, tasavvuf” anlamda da Hz. Muhammed’i ve manevi aşkı ifade ediyor olması, gülün değerini artırmaktadır.
Gül Çayı
Gül ; Günümüzde kozmetik sanayi ve reçel dışında kullanılması haricinde tıbbi yönü unutulmuştur . Sağlık Bakanlığı’nın fito terapi kapsamında tıbbi ilaç listesine alınma kararının ardından (03/05/2020), yapılan bu çalışmada Isparta ilinde yetişen, Isparta yağ gülünü eski hazırlanma usullerine göre yeniden üretip insan sağlığında kullanılması amaçlanmıştır .
Gülkani
Gül; yapılan klinik çalışmalarda da, anti-bakteriyel, anti-HIV, anti-kanserojenik, laksatif, anti-diyabetik, analjezik, hipnotik, anksiyolitik, anti-oksidan, anti-inflamatuar, anti-spazmodik ve yara iyileştirici özelliklerinin olduğu kanıtlanmıştır.
Gül mayası Osmanlı döneminde yoğun kullanımı olup ancak günümüzde unutulmuştur. Gül mayasının bilinen özellikleri yukarıda sayılmıştır. Bu çalışmada sağlık üzerinde önemli etkileri olan gül mayasının tekrar üretime kazandırılması amaçlanmaktadır.
Bunun için Ardıçlı (Keçiborlu-Isparta ) yöresinde yetiştirilen sertifikalı organik , Rosa Damascena türü Isparta gülü kullanılmıştır.
Tüketici tercihinde Gülkani, tat ve içim olarak beğenildi. Çocuklarda hiperaktivite tedavisinde rahatlatıcı özelliğinden dolayı olumlu geribildirim alındı.
Sabah saatlerinde toplanan gül özel bir teknik kullanılarak kendine has bir formulusazyonla hazırlanıp fermente sürecine alınır… 3-4 aylık fermente sürecinden sonra muhteşem lezzetiyle sohbet ortamınıza, ders çalışma masanıza, lezzetli sofralarınızda yer almak üzere paketlenir . Şifa olsun …
Fermente gülçayının başlıca faydaları:
1. Bağışıklığı Güçlendirir: Fermantasyon sayesinde oluşan probiyotikler, bağırsak sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
2. Sindirimi Destekler: Mideyi rahatlatır, gaz ve şişkinliği azaltabilir. Özellikle yemek sonrası içildiğinde sindirime yardımcı olur.
3. Cildi Güzelleştirir: Gülün antioksidanları ve fermantasyon sonucu oluşan faydalı asitler, cilt sağlığını destekler ve parlaklık verir.
4. Doğal Antidepresan Etkisi Gösterir: Gül kokusu ve içeriği, ruh halini iyileştirir, sakinlik verir. Fermente haliyle bu etkiler daha da yoğunlaşabilir.
5. Detoks Etkisi Yapar: Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur, karaciğeri destekler.
6. Antioksidan Zengini: Serbest radikallerle savaşır, yaşlanmayı geciktirici etkiler sağlar.
7. Hormon Dengesine Katkı Sağlar: Özellikle kadınlar için fermente gül çayı, adet döngüsü ve hormonal dengeye olumlu etkiler gösterebilir.
8. Yorgunluk hissini ortadan kaldırıyor.
9. Boğaz ağrılarını geçirdiği, uykusuzluğa iyi geldiği belirtilmiştir.
FERMENTE GÜL ÇAYI / İLKAY MORAN






