Gülün Tarihte ve Tedavide Yeri

Gül ne zamandan beri var ?

Fosil kaynaklı kayıtlara göre, gülün yeryüzündeki varlığı en az 35 milyon yıllık bir geçmişe sahiptir. Gül çiçeğinin insanlık tarihindeki yeri ve önemi ise en az 5000 yıllık çok renkli bir geçmişe dayanır.

GÜL’ ün önemi nedir ?

Farsça’da çiçek mânâsına gelen gül, ömrünün kısalığı nedeniyle hem dünya hayatının geçiciliğine işaret ederken, hem de bâkî olan ahiret âlemine hazırlanmayı îkaz eder. Bütün bu yorumlardan da öte gül, ilahî güzelliğin ve bu güzelliğin işareti olan Hz. Peygamber(s.a.v.)’in simgesi olarak kabul edilmiştir.

Sevginin ve sevgilinin, güzelin ve güzelliklerin simgesel ifadesi haline gelen gül, Türk edebiyatının en bilinen ve en çok kullanılan motiflerindendir. Gül motifinin bu denli yaygın olması gerçek anlamından hareketle mecazi ve simgesel anlamlarının çeşitliliğine bağlanabilir.

Nitekim gülün gerçek hayatta sevgiliyi ve maddi aşkı, tasavvuf” anlamda da Hz. Muhammed’i ve manevi aşkı ifade ediyor olması, gülün değerini artırmaktadır.

Gül Çayı

Gül ; Günümüzde  kozmetik    sanayi ve reçel  dışında   kullanılması haricinde   tıbbi  yönü unutulmuştur . Sağlık  Bakanlığı’nın  fito terapi   kapsamında  tıbbi  ilaç listesine  alınma  kararının  ardından (03/05/2020),   yapılan  bu  çalışmada   Isparta  ilinde yetişen,  Isparta  yağ  gülünü  eski  hazırlanma  usullerine  göre  yeniden   üretip    insan  sağlığında kullanılması  amaçlanmıştır .

Gülkani

Gül; yapılan klinik çalışmalarda da, anti-bakteriyel, anti-HIV, anti-kanserojenik, laksatif, anti-diyabetik, analjezik, hipnotik, anksiyolitik, anti-oksidan, anti-inflamatuar, anti-spazmodik ve yara iyileştirici özelliklerinin olduğu kanıtlanmıştır.

Gül mayası Osmanlı döneminde  yoğun kullanımı  olup  ancak  günümüzde  unutulmuştur. Gül  mayasının  bilinen   özellikleri  yukarıda  sayılmıştır. Bu  çalışmada  sağlık  üzerinde  önemli  etkileri  olan  gül  mayasının  tekrar  üretime  kazandırılması  amaçlanmaktadır.

Bunun için  Ardıçlı (Keçiborlu-Isparta ) yöresinde  yetiştirilen sertifikalı  organik , Rosa Damascena  türü Isparta  gülü  kullanılmıştır.

Tüketici tercihinde Gülkani, tat ve içim olarak beğenildi. Çocuklarda hiperaktivite tedavisinde rahatlatıcı özelliğinden dolayı olumlu geribildirim alındı.

Sabah saatlerinde toplanan gül özel bir teknik kullanılarak kendine has bir formulusazyonla hazırlanıp fermente sürecine alınır… 3-4 aylık fermente sürecinden sonra muhteşem lezzetiyle sohbet ortamınıza, ders çalışma masanıza, lezzetli sofralarınızda yer almak üzere paketlenir . Şifa olsun …

Fermente gülçayının başlıca faydaları:

1. Bağışıklığı Güçlendirir: Fermantasyon sayesinde oluşan probiyotikler, bağırsak sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

2. Sindirimi Destekler: Mideyi rahatlatır, gaz ve şişkinliği azaltabilir. Özellikle yemek sonrası içildiğinde sindirime yardımcı olur.

3. Cildi Güzelleştirir: Gülün antioksidanları ve fermantasyon sonucu oluşan faydalı asitler, cilt sağlığını destekler ve parlaklık verir.

4. Doğal Antidepresan Etkisi Gösterir: Gül kokusu ve içeriği, ruh halini iyileştirir, sakinlik verir. Fermente haliyle bu etkiler daha da yoğunlaşabilir.

5. Detoks Etkisi Yapar: Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur, karaciğeri destekler.

6. Antioksidan Zengini: Serbest radikallerle savaşır, yaşlanmayı geciktirici etkiler sağlar.

7. Hormon Dengesine Katkı Sağlar: Özellikle kadınlar için fermente gül çayı, adet döngüsü ve hormonal dengeye olumlu etkiler gösterebilir.

8. Yorgunluk hissini ortadan kaldırıyor.

9. Boğaz ağrılarını geçirdiği, uykusuzluğa iyi geldiği belirtilmiştir.

FERMENTE GÜL ÇAYI / İLKAY  MORAN

More Articles & Posts